PEG - Kolostomi - Trakeostomi Bakımı
STOMA : Küçük delik anlamına gelir.
KOLOSTOMİ :
Kalın barsakların geçici olarak batına ağızlaştırması işlemidir.
ÇEKOSTOMİ :
Travma, perforasyon veya kanser nedeniyle çekumun cerrahi ağızlaştırılması.
İLEOSTOMİ :
Genellikle sağ alt kadranda ince barsaklara açılan cerrahi ağızlaştırma.
PASTA :
Stoma bakımında kullanılan krem.
OSTOMİ
TORBASI : Gaitayı toplamak için özel üretilmiş ürünlerdir.
Evde kolostomi bakımı verirken ve torba değişimini yaparken; Hastanın gizliliği korunmalı ve mahremiyetine dikkat edilmelidir. Stomalı bireyler fizyolojik, sosyal ve psikolojik olmak üzere pek çok problemle karşılaşabilmektedir. Birey beden imgesinin değişmesi ile birlikte, vücudunda olan değişikliği kabullenmez ve stomasını görmek istemez. Özellikle torba değişimi ve stoma bakımında hasta bireyi işleme dahil etmek bu endişeli sürecin daha kısa sürede aşılmasını kolaylaştırır. Beden imgesinde değişme, depresyon, cinsel sorunlar vb. endişeler stomalı bireylerin sosyal yaşantılarını olumsuz etkilemektedir. Stoma torbası kullanımı ile ilgili farklı alternatifler sunmak, benzer tanı konmuş kişiler ile biraya gelmelerini sağlamak, bireylerin daha kısa sürede yeniden sosyal yaşantılarına dönmelerini sağlayabilir. Post-op dönemde hastayı psikolojik olarak desteklemek çok önemlidir. Hasta kolostomisine bakması ve bakıma eşlik etmesi konusunda cesaretlendirilmelidir.
Evde Trakeostomili Hasta Bakımı
Trakeostomi, hastaya hastane ortamında ve hekim tarafından steril koşullarda açılır. Hasta hastaneden taburcu olurken trakeostominin kalmasına karar verilirse, hastanın evde trakeostomi bakımına devam edilmesi gerekir. Uzman hekim tarafından steril şartlar sağlanarak trakeostomi kanülünün evde değişimi sağlanabilir. Bu nedenle, hasta yakınlarının taburculuk aşamasında trakeostomili hasta bakımı hakkında eğitim almaları gerekir.
• Trakeostomili Hasta Yakınlarının Eğitimi
Trekeostomili hastanın bakımında hijyen çok önemlidir. Boğaz kısmındaki açık alanın kontrolü, enfeksiyon oluşumlarına karşı o bölgenin korunması gereklidir. Bu nedenle hekim ve hemşireler tarafından, hasta yakınlarına “trakeostominin günlük bakımı, tüp değişim süreleri, enfeksiyonlara karşı öneriler, enfeksiyon belirtileri, solunum problemleri, balgam çıkışlarının kontrolü, kanama, beslenme” gibi konularda detaylı bilgilendirmeler yapılır. Hasta yakınları, evde yürütülen bu süreçte olası bir olumsuzlukta mutlaka hekimlerini aramaları gerekmektedir.
• Enfeksiyonlara dikkat edilmelidir.
Trakeostomi bölgesi açık bir alandır. Bu bölgenin enfeksiyonlara karşı korunması, bu nedenle temiz tutulması ve pansumanlarının yapılması çok önemlidir. Trakeostomi bölgesinde en çok dikkat edilmesi gereken durumlar; kızarıklık, bölgesel sıcaklık artışı, kötü koku ve akıntı olmasıdır. Bu durumlarla karşılaşıldığında, hekime bilgi verilmeli ve gerekirse tıbbi bir yardım alınmalıdır. Pansumanlarda kullanılan malzemelerin steril olmasına dikkat edilmelidir.